Op naar 2020, wat heeft 2019 op privacy-gebied gebracht

Op naar 2020, wat heeft 2019 ons gebracht op privacy-gebied

Ook 2019 kent zijn hoogte- en dieptepunten als het om privacy en de AVG gaat.

Naast diverse nieuwsberichten en publicaties, maakte de AP in november bekend dat ze zich in ieder geval tot 2023 gaat focussen op datahandel, digitale overheid, artificiële intelligentie en algoritmes.  

De eerste uitspraken over schadevergoeding op grond van de AVG werden gedaan. De gemeente Deventer en UWV moesten beide een schade-vergoeding betalen van 500 en 250 euro. Het “verlies van controle over je persoonsgegevens” ligt ten grondslag aan beide schadevergoedingen. De verwachting is dat door deze uitspraken meerdere schadevergoedingen zullen volgen.

Ook werd de eerste boete onder de AVG uitgedeeld aan het Haga ziekenhuis. Persoonsgegevens waren inzichtelijk voor medewerkers die geen toegang hadden mogen hebben. Eerder hadden zorgverzekeraars VGZ en Menzis, nog onder de Wbp, hiervoor ook al een last onder dwangsom opgelegd gekregen. Geen goede ingerichte autorisatie is duidelijk boete gevoelig!

Ander nieuws was dat het aantal klachten het eerste halfjaar bij de AP met 60% toegenomen was t.o.v. de laatste 6 maanden van 2018 en dan moeten de cijfers voor het laatste halfjaar 2019 nog komen. De AP is in gesprek gegaan met het ministerie van Justitie en Veiligheid over de opgelopen achterstand in de afhandeling. Over een concrete oplossing is nog niets gecommuniceerd.

Tenslotte zijn er dit jaar ook aardig wat, zoals ik ze noem, “onzin onder de AVG” berichten voorbij gekomen waarbij de AVG o.a. de schuld kreeg van:

  • het niet, door verzekeraars, kunnen informeren van ouders dat tandartsbezoeken van kinderen meeverzekerd zijn. volgens de woordvoerder van de branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland maakt de AVG dit onmogelijk;
  • het nog nauwelijks melden van criminele, seksuele of arbeidsuitbuiting gevallen. expliciete toestemming onder de AVG maakt dit onmogelijk;
  • het niet kunnen doorgeven van een kamernummer door baliemedewerkers in het Meander Ziekenhuis. pas nadat de AP had aangegeven dat dit gewoon mocht heeft het bestuur deze beslissing teruggedraaid.

Mijn wens voor 2020, “zorg dat er voldoende privacy deskundigen opgeleid en werkzaam zijn binnen de organisatie of betrek externe privacy deskundigheid om onhandige en onjuiste privacy beslissingen te voorkomen”.  

Bij deze proost ik alvast op juiste en goede privacy beslissingen in 2020, Afacts helpt u graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: